Visie

Visie

“Een gesluierde muur ziet er bij elke weersomstandigheid, lichtinval en in elk seizoen weer anders uit. Het is te vergelijken met wat je ziet als je naar een boom kijkt die vol in het blad staat. In de natuur is niets helemaal egaal. Het blijft altijd levendig.”

Naam

Aafke Schreuder
geboren 1976 te Groningen

Opleiding

1995 – 1998 Kunstzinnige therapie in Leiden

sculpture

1998 – 2000 Emerson College, Engeland

sluiertechniek

Sinds 2001 werk ik met de sluiertechniek

In juli 2020 voerde Bernard Faber en ik het onderstaande gesprek waarin hij naar mijn visie en werkwijze vroeg:


Kun je iets vertellen over je opleidingen? Wat wilde je leren? Waar zocht je naar? Wat heb je geleerd? Gebruik je dat nog in je werk?

Van jongs af aan vond ik kunst- en ambachtsvakken het leukst. Op een bepaald moment zag ik in een tijdschrift een foto van mensen met een beperking die muziek maakten. Uit de tekst bleek dat het om muziektherapie ging. “Zoiets wil ik ook doen, maar dan met beeldende kunst“, ging het door me heen. Na de middelbare school heb ik kunstzinnige therapie gestudeerd in Leiden, dat sloot naadloos aan bij mijn wens.

Aan het Emerson College in Engeland heb ik kunst (sculpture) gestudeerd. Daar ben ik diep in aanraking gekomen met het creatieve proces zoals zich dat tussen mij en het kunstwerk afspeelt.

Via renovatie aan het Goetheanum (Dornach) raakte ik betrokken bij het sluieren van een kerk in Zeist. In dat project vond ik precies de drie dingen die ik graag in mijn werk wilde: namelijk: praktisch bezig zijn (ambachtelijk met pigmenten, verven, ondergronden, stijgers), kunstzinnig bezig zijn ( het is een kunstzinnig proces om een ruimte in kleur vorm te geven, qua kleurcombinaties, lichtval, lichtsterkte eventuele wandschilderingen) en het samenwerken met anderen (opdrachtgevers, toekomstige bewoners/gebruikers en mensen waarmee ik samenwerk).

Het project in Zeist was voor mij de start, daarna heb ik jarenlang gewerkt aan tientallen grote en kleine projecten in Nederland en Duitsland.

Kun je vertellen wat er zo bijzonder is aan een gesluierde muur?

“Wat ik er mooi aan vind is dat het niet helemaal egaal is. Door verschillende lagen in water verdunde pigmentkleuren aan te brengen, ontstaat er een dieptewerking. Daarnaast ontstaan er nuanceverschillen. Door de techniek van het sluieren ontstaan die nuances vanzelf. Het is te vergelijken met wat je ziet als je naar een boom kijkt die vol in het blad staat. In de natuur is niets helemaal egaal. Een gesluierde muur ziet er bij elke weersomstandigheid, lichtinval en in elk seizoen weer anders uit. Het blijft levendig.

Sluieren kan ook meer eenheid in een ruimte brengen. Als een ruimte erg gefragmenteerd is en de muren geen ruimtelijke verbinding meer met elkaar lijken te hebben, kan er door het sluieren van de muren een nieuw gevoel van eenheid ontstaan.”
Share by: